In de maanden mei t/m augustus is de galerie gesloten.

Op 8 september wordt het seizoen geopend met een expositie van Paul Kolen.
Fijne vakantie!

3 mei 2019

NAHbeeld

Met een serie meer dan levensgrote portretten in zwart-wit exposeert Claudia van den Dries in april in Galerie De Roos. Onder de titel ‘NAHbeeld’ is het de weerslag van een project dat in beeld wil brengen, wat je niet direct ziet: de gevolgen van hersenletsel door b.v. een hersenbloeding of ongeval. Zelf werd de fotografe in 2013 getroffen door 2 tia’s en een herseninfarct. “Ik beleef het zelf als een dubbele handicap. Je hebt je beperking maar omdat niemand die ziet, loop je steeds tegen te hoge verwachtingen aan van anderen over wat je kunt.”

De expositie komt voort uit de zelfgekozen eindopdracht van een tweejarige fotovakopleiding die ze vorig jaar afrondde. “Het was een voor mij logische keuze omdat het onderwerp zo dicht bij me staat dan wel dat ik er zelf deel van uitmaak.  Het was wel moeilijk om het idee uit te werken en in beeld te  visualiseren wat recht doet aan het onderwerp. Ik heb met mijn eigen blik door de camera gekeken, wilde recht doen aan wat ik zelf beleef. Ik heb mijn modellen gevraagd om met een neutrale blik te kijken en ze heel close in beeld gebracht. Neutraal kijken is best moeilijk, maar na een uitgebreide kennismaking is het de mensen steeds goed gelukt om dat voor elkaar te krijgen.”

De modellen van de serie kende Claudia van den Dries deels vanuit haar eigen revalidatietraject, maar ze portretteerde ook onbekende medegenoten. In de reeks hangt ook een zelfportret. Of dat erbij hoorde, deed haar twijfelen. “Aan de ene kant is dit mijn project als fotografe, aan mijn kant van de camera. Aan de andere kant hoor ik bij deze doelgroep. En wil ik graag aandacht voor onze gezamenlijke problematiek: leven met niet aangeboren hersenletsel. Mijn eigen portret hangt er net als de andere zonder toelichting. Met de foto’s aan de wand ga ik puur voor het beeld. Het zijn afdrukken van 90 x 60 op alu/dibond in zwart/wit. Voor het verhaal dat erbij hoort heb ik een boekje gemaakt, dat naast algemene uitleg over NAH ook  kort aangeeft op welke manier mijn modellen hun hersenletsel hebben opgelopen.” Claudia heeft er een kunstzinnige expositie van gemaakt. Het betreft een expositie op niet-commerciële basis; het gaat puur om de inhoud en om het aangaan van de dialoog om meer begrip te krijgen voor de problematiek waar mensen met hersenletsel tegen aan lopen.

De expositie in de galerie is geopend op 13 en 14 april, 20 en 21 april, 27 en 28 april, steeds van 14.00 tot 17.00 uur.

 

2 april 2019

Het landschap als vertrekpunt

De Goirlese Jeannette van Hoek exposeert van 10 t/m 31 maart 2019 bij Galerie de Roos in Tilburg.

Jeannette van Hoek heeft vele jaren van schilderen achter de rug en is begonnen met een cursus aquarel bij Hans Fooy in Eindhoven. Na het werken met gemengde technieken, monotype en andere druktechnieken houdt ze zich nu bezig met acryl. Zij volgde cursussen en werkweken bij Saskia Jacobs (Eindhoven en de Dordogne, Frankrijk) en nam deel aan Atelier 78 in Goirle.

Ook bij Danielle van Broekhoven (Tilburg) was zij cursist; ze volgde workshops in Denemarken op de Kragekaer Kunstskole en bij Simone Theelen (Goirle). Sinds 2017 maakt ze deel uit van de groep vrij schilderen bij Atelier C3 in Tilburg, onder leiding van John Jongbloed.

Zij nam deel aan groepsexposities van haar docenten en schildergroep en exposeerde eerder bij Maranatha, onderdeel van Tilburg University en bij Fontys Hogescholen.
In 2017 had zij een expositie bij Galerie High Five Art in Baarle-Nassau.

De natuur is steeds haar vertrekpunt: water, luchten, landschap, bomen, sfeer, ruimte, licht en structuren nodigen uit om deze vast te leggen. De vergankelijkheid, de tijdelijkheid dient zich aan maar ondanks dit ‘sombere’ gegeven wordt er juist iets ijls, iets zachts, iets levendigs uitgebeeld; soms door het kleurgebruik soms door de weergave van het onderwerp zelf. Het gaat om een eigen impressie van de natuur, niet om een realistisch beeld. Door haar beginjaren als aquarellist is ‘laten lopen van de verf’ en werken in dunnere lagen een kenmerk van haar werk gebleven. Meer abstract werken is een ontwikkeling van de laatste jaren. Jeannette werkt zowel op groter formaat als in het klein, een serie van kleine werkjes (15×15 cm) is sinds enige tijd ontstaan.

Zij heeft veel bewondering voor de ‘groten’ William Turner, Emil Nolde, Gerhard Richter en Per Kirkeby. Ook de manier van werken van de hedendaagse kunstenaars Danielle van Broekhoven en MajaLisa Engelhardt inspireert haar.

Door de vele jaren van schilderen voelt zij zich een rijker mens: er is zoveel om echt naar te kijken, zoveel om te zien. Dat te kunnen weergeven op haar eigen manier, met haar eigen gevoel, geeft het leven een extra dimensie.

De expositie ‘Het landschap als vertrekpunt’ wordt begeleid door keramisch werk van Francine Thijs. De kleuren en vormen van haar keramiek versterken de landschappelijke werken van Jeannette van Hoek.

24 februari 2019