Het landschap als vertrekpunt

De Goirlese Jeannette van Hoek exposeert van 10 t/m 31 maart 2019 bij Galerie de Roos in Tilburg.

Jeannette van Hoek heeft vele jaren van schilderen achter de rug en is begonnen met een cursus aquarel bij Hans Fooy in Eindhoven. Na het werken met gemengde technieken, monotype en andere druktechnieken houdt ze zich nu bezig met acryl. Zij volgde cursussen en werkweken bij Saskia Jacobs (Eindhoven en de Dordogne, Frankrijk) en nam deel aan Atelier 78 in Goirle.

Ook bij Danielle van Broekhoven (Tilburg) was zij cursist; ze volgde workshops in Denemarken op de Kragekaer Kunstskole en bij Simone Theelen (Goirle). Sinds 2017 maakt ze deel uit van de groep vrij schilderen bij Atelier C3 in Tilburg, onder leiding van John Jongbloed.

Zij nam deel aan groepsexposities van haar docenten en schildergroep en exposeerde eerder bij Maranatha, onderdeel van Tilburg University en bij Fontys Hogescholen.
In 2017 had zij een expositie bij Galerie High Five Art in Baarle-Nassau.

De natuur is steeds haar vertrekpunt: water, luchten, landschap, bomen, sfeer, ruimte, licht en structuren nodigen uit om deze vast te leggen. De vergankelijkheid, de tijdelijkheid dient zich aan maar ondanks dit ‘sombere’ gegeven wordt er juist iets ijls, iets zachts, iets levendigs uitgebeeld; soms door het kleurgebruik soms door de weergave van het onderwerp zelf. Het gaat om een eigen impressie van de natuur, niet om een realistisch beeld. Door haar beginjaren als aquarellist is ‘laten lopen van de verf’ en werken in dunnere lagen een kenmerk van haar werk gebleven. Meer abstract werken is een ontwikkeling van de laatste jaren. Jeannette werkt zowel op groter formaat als in het klein, een serie van kleine werkjes (15×15 cm) is sinds enige tijd ontstaan.

Zij heeft veel bewondering voor de ‘groten’ William Turner, Emil Nolde, Gerhard Richter en Per Kirkeby. Ook de manier van werken van de hedendaagse kunstenaars Danielle van Broekhoven en MajaLisa Engelhardt inspireert haar.

Door de vele jaren van schilderen voelt zij zich een rijker mens: er is zoveel om echt naar te kijken, zoveel om te zien. Dat te kunnen weergeven op haar eigen manier, met haar eigen gevoel, geeft het leven een extra dimensie.

De expositie ‘Het landschap als vertrekpunt’ wordt begeleid door keramisch werk van Francine Thijs. De kleuren en vormen van haar keramiek versterken de landschappelijke werken van Jeannette van Hoek.

24 februari 2019

ResTSpect

Galerie De Roos nodigt u uit voor de opening van de expositie ‘ResT Spect’.
Deze duo-expositie met werken van Joke van Egten en Truus de Kanter wordt geopend op zondag 3 februari om 14.30 uur. Daarna is de expositie ieder weekend te bezoeken t/m zondag 24 februari.

De titel verwijst naar het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Wat van textielresten overbleef, bood nieuwe kansen voor een creatief tweede leven. Zowel Joke van Egten als Truus de Kanter hebben op bijzondere wijze vorm gegeven aan deze transformatie. De gebruikte stoffen zijn omgewerkt tot fraaie wandkleden.

     

Joke van Egten is beeldend kunstenaar, docent kunst- en textielgeschiedenis en beeldende vorming.
Truus de Kanter is in 1969 afgestudeerd als danspedagoog, werkte vele jaren met een poppentheater en is sinds 2000 actief met kostuumontwerp en de uitvoering daarvan.

De expositie wordt op zondag 3 februari om 14.30 uur geopend met een inleiding door Jos van Beers, regisseur beeldtheater.

truusdekanter.nl

28 januari 2019

Orde in de chaos

Op zondag 6 januari opent in Galerie De Roos de expositie ‘Orde in de chaos’, met schilderijen van Astrid Abels.

De Tilburgse Astrid Abels maakt aansprekend, veelal abstract werk. Schilderen is voor haar een passende vorm om de veelheid aan indrukken om haar heen te verwerken. Haar kleurrijke werken zijn sterk gelaagd door het proces van creëren en weer weg schilderen.

    
De expositie wordt geopend op zondag 6 januari om 14.30 uur.
De expositie is te zien tot en met zondag 27 januari.

www.astridabels.nl

31 december 2018