Verstilling: de verbinding in stijlen

Expo ‘Verstilling: de verbinding in stijlen’ van Ron de Waard te zien in Galerie De Roos in de maand februari 2023.

Ron de Waard (67), afkomstig uit Rotterdam kwam voor de liefde naar Tilburg. Vier jaar geleden, direct na zijn verhuizing betrok hij zijn atelier in Carré in hetvoormalige Elisabeth ziekenhuis, dat sinds 1981 de plek voor de autonome kunstenaar is. Hij is er dagelijks aan het werk. Voor de eerste keer exposeert hij zijn werk in Tilburg, dat te zien is alle weekenden (4/5, 11/12, 18/19 en 25/26) in februari; vanzelfsprekend is hij dan zelf ook aanwezig. Hij staat open voor vragen en licht zijn werk en stijl graag toe.

Begin, ontwikkeling en het nu
Van oorsprong is Ron etaleur, ontwerper (re)styler van winkels en showrooms waarin hij een eigen manier van werken heeft ontwikkeld. Zo’n jaar of 20 geleden begon hij daarnaast hobbymatig met schilderen en volgde gepassioneerd lessen van Silvie Overheul. Met de kennis en aanwijzingen die hij daarbij opdeed, ontdekte hij zijn interesse voor het menselijk lichaam waardoor zijn werken qua compositie, kleur en stijl, veel realistischer werd. Dat is nu duidelijk terug te zien is in zijn ‘Ballerina’- werken. Als een pietje precies werkt hij realistisch aan deze schilderijen. De poses én de lichamen zijn anatomisch correct en laten je ogen zwerven over het doek. Opvallend daarin is dat de ballerina’s allen hún ogen dicht hebben of de blik van ons afwenden. Een verstilling is duidelijk zichtbaar. De gesuggereerde beweging staat even stil.

Tegelijkertijd ontwikkelde Ron de Waard een compleet andere stijl; die van geabstraheerde landschappen. In deze werken die vrij groot en altijd op een vierkant doek uitgevoerd zijn, waan je je in eenzaamheid op een plek op deze aarde. Het landschap, alle werken zijn ‘zonder titel’ laat je vrij om in gedachten een bedoelde bestemming te vinden. Vaak zijn de werken in pastel tinten; soms ook ruw verstoord door donkere vlakken. Het idee dat dit soort werk ontstaan zou zijn in een sombere bui of boze mindset, is niet realistisch. Hij geeft in een toelichting te kennen dat het de waan van de dag is.De eerder genoemde verstilling overvalt je ook hier bij het bekijken van de werken.

Het gevoel van de dag laat hem de keuze welke stijl hij die dag oppakt, bij binnenkomst in zijn atelier. Het is er licht, de sfeer en de rust bieden een uitermate ideaal moment tot creativiteit. De expositie laat zien hoe twee stijlen een herkenbare verbintenis hebben met elkaar; waarbij er geen enkele donkerheid of lichtheid wordt meegegeven.

29 januari 2023

Over Trail

Van 8 – 29 januari exposeert Bas Wouters in Galerie De Roos.
Deze Brabantse schilder (1964) laat na een lange pauze weer van zich horen met een expositie van zijn nieuwste werk.

Het werk vormt een commentaar op de huidige tijd en probeert het morele gat daarin te duiden. Het is tegelijkertijd troostend en verontrustend.

Op zaterdag 7 januari is de voorbezichtiging, op zondag 8 januari is de officiële opening. Tijdens de opening zal historica Emma Copieters rond 14.30 uur een openingswoord verzorgen.

3 januari 2023

Tussen keramiek en boekkunst

In Galerie De Roos exposeren van 3 t/m 31 december Jolanda van de Grint en Els Rollé met keramiek en boekkunst.

Het werk van Jolanda van de Grint refereert aan oud, functioneel aardewerk. Eenvoudige vormen met ‘aardse’ kleuren. Ze gebruikt een alternatieve stooktechniek om kleur te geven aan haar werk: Saggar firing.

De boekkunst van Els Rollé legt een verband tussen het kunstzinnig vormgegeven boek en de inhoud van de tekst. Tevens weet zij papier en andere materialen te kleuren en te bewerken tot ruimtelijke exclusieve objecten. 

‘Ttuimelboek, Els Rollé

De expositie ‘Tussen keramiek en boeken’ is te bewonderen vanaf zaterdag 3 december en de zondag daarop van 14.00-17.00 uur. Verder ieder weekend tot en met zaterdag 31 december.

Op Eerste Kerstdag is de galerie gesloten, op Tweede Kerstdag geopend.

Van harte welkom!

28 november 2022