het Beloofde land, een ontdekkingsreis

Ontwerper en kunstenaar Hans Lodewijkx (1956) heeft Galerie De Roos van 7 – 29 oktober omgetoverd tot een waar Marslandschap. Zijn ontdekkingsreis voert ons over de fascinerende planeetbodem met zandduinen, kraters, drooggevallen stroombeddingen, slenken en puinhellingen.

Mars heeft al lang tot onze verbeelding gesproken. De planeet is de afgelopen decennia uitvoerig verkend met satellieten, er rijdt een Marswagentje rond dat op gezette tijden grondmonsters neemt, diverse camera’s maken opnamen van bodem en landschap.

Marsopppervlak. Bron > NASA/JPL-Caltech. Fotobewerking > Hans Lodewijkx

Met die verkenningen willen we antwoord op deze vraag: is er leven op Mars (geweest)? We zijn er vrij zeker van dat Mars 4 miljard jaar geleden warmer was en water bevatte, wellicht in de vorm van oceanen. Dus zou er ook leven kunnen zijn ontstaan. Maar de dampkring van de planeet verdween, het water werd ijs. Tegenwoordig is de planeet een koude steenwoestijn.

Toch willen we meer, verder vooruit: kunnen wij, mensen, leven op Mars? Plannen, experimenten, probeersels te over. Het moet ons lukken. We oefenen alvast op afgelegen plekken, we testen de raketten, een vorm van landbouw moet mogelijk zijn, dat is in Wageningen al onderzocht.

Marsopppervlak. Bron > NASA/JPL-Caltech. Fotobewerking > Hans Lodewijkx

En ondertussen? De aarde vertoont ernstige uitputtingsverschijnselen. Klimaatverandering is het afgelopen jaar pijnlijk concreet geworden. Biodiversiteit holt achteruit. Conflicten verdiepen zich. Toch blijven wij hopen dat technische vooruitgang ons een uitweg kan bieden. En als het moet, nou, dan gaan we toch naar Mars? Een planeet vol melk en honing.

Zoiets als de aarde … was.

Het Beloofde land: een installatie met 18 dubbelzijdige banieren en muzieklandschap.

Bij de installatie verschijnt een essay, getiteld De Laatste Plaag en is geschreven door Nanne op ’t Ende. Dit essay is tijdens de tentoonstelling te koop.

Marsopppervlak. Bron > NASA/JPL-Caltech. Fotobewerking > Hans Lodewijkxconverted PNM file

(meer) beeld mars

• Mars Reconnaissance Orbiter met HiRISE-camera > NASA/JPL-Caltech/University of Arizona, zie https://hirise.lpl.arizona.edu en https://science.nasa.gov/mission/mars-reconnaissance-orbiter
• Zwartwit opnames van MRO in hoge resolutie: https://www.flickr.com/photos/uahirise-mars/51161952448/in/photostream/
• Meer achtergrondinformatie (tekst, beeld én geluid): https://mars.nasa.gov
• Beeld van Marslandschap door Mars Curiosity Rover:
https://mars.nasa.gov/msl/multimedia/images/?page=0&per_page=25&order=pub_date+desc&search=&category=51%3A176&fancybox=false&url_suffix=%3Fsite%3Dmsl
• Beeld van Marslandschap en -bodem:
https://mars.nasa.gov/insight/multimedia/images/?page=0&per_page=25&order=pub_date+desc&search=&category=51%3A183&fancybox=false&url_suffix=%3Fsite%3Dinsight
• Op zoek naar leven op Mars: https://www.jpl.nasa.gov/news/signs-of-life-on-mars-nasas-perseverance-rover-begins-the-hunt
• Ook bij de ESA is veel over Mars te vinden: https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Mars_Express

1 oktober 2023